ÇARŞAMBA 05 NISAN 2017
Tarabya Ensemble [ˈmeθəd]
@ IKSV Salon !!!

050417 TarabyaEnsemble@Salon IKSV

Yer / Place : IKSV Salon
Saat / Time : 20:30
Adres / Address : Sadi Konuralp Caddesi No:5 Şişhane / Istanbul (İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Eczacıbaşı Binası)
Tel / Phone : (212) 3340700

Tarabya Ensemble [ˈmeθəd] Facebook event link

IKSV Salon ulaşım kroki / How to get to IKSV Salon

Tarabya Ensemble Salon IKSV konseri :
Giriş serbesttir / Eintritt frei

Michael Schiefel : Ses, ampoule Elektronik / Gesang, Elektronik / Vocal, Electronics
Oğuz Büyükberber : Klarnet / Klarinette / Clarinet
Gülşah Erol : Çello / Cello
Şevket Akıncı : Gitar / Gitarre / Guitar
Tolga Tüzün : Piyano / Piano
Christian Thomé : Davul / Schlagzeug / Drums

Giriş Ücretsizidir

Tarabya Ensemble Christian Thome‘nin girişimleri ile kurulmuş, Alman ve Türk müzisyenlerden oluşan bir çağdaş müzik topluluğudur.
Bu projenin fikri, Thome’nin Tarabya Kültür Akademisi‘nde burslu olarak kaldığı sırada gelişti. Temelinde, yolları çağdaş doğaçlama müzikle kesişen, farklı kültürel ve sanatsal çevrelere mensup Türk ve Alman sanatçılardan oluşan kültürlerarası bir grup oluşturma isteği vardı.
İlk adım atıldı ve bu proje bundan sonra da İstanbul’a ve Tarabya Kültür Akademisi‘ne gelecek müzisyenlere açık bir proje olarak varlığını sürdürecek.
Topluluğun başlığı olan Yöntem/Method [ˈmeθəd], grubun farklı iletisim yöntemleri arama yolculuğundaki – ki bu yöntemlerden bazıları iyileştirici özelliğe sahip olabilir – ortak çıkış noktasına ve sihirli ilham kaynağına dayanıyor.
Topluluğun ilk konseri 05.04.2017 tarihinde IKSV Salon‘da gerçekleşecek.

Michael Schiefel / Ses – Elektronik
Doksanlı yılların başında yeni gelişmeye ve büyümeye başlayan caz çevreleri Michael Schiefel’i Berlin’e çekti. O zamandan beri çeşitli solo ve grup projeleri ile yurt içinde ve dışında caz severleri büyülüyor. 1997 yılında „ Invisible Loop“ adlı ilk solo çalışması basından ve dinleyicilerden çok övgü aldı. Benzer olumlu eleştirileri daha çok içgörüsel diye nitelendirilebilecek CD’si „ I dont Belong“ ile topladı. Ustalıkla kullandığı mükemmel sesini loop ve diğer elektronik araçlar ile ifade etmeyi deneyimliyor ve bu eşsiz kombinasyondan ortaya tutku ve yabancılaşma duyguları çıkıyor. 2006 yılının Eylül ayında Schiefel’in “Don’t Touch My Animals” adlı içinde aşktan, büyük şehir yaşantısından veya elmalı turta kraliçelerinden İngilizce ve Almanca hikayeler anlatan şarkıların yer aldığı solo CD’si yayımlandı.
Jazz Indeed ile pop veya funk, David Friedman ile modern caz, ThärichensTentett ile Big Band veya Alman-Bulgar Beşlisi Batoru ile Balkan-Jazz – dinleyici Michael Schiefel’in çok yönlü sesini tüm ve farklı gruplarla söylerken yeniden keşfedebilir.
Weimar’da caz şarkıcılığı dalında profesör olarak yeni ünlenmeye başlayan sanatçılara ders vermediği zamanlarda Schiefel’i dünyanın çeşitli yerlerindeki konserlerde ve festivallerde görmek mümkün. Almanya’daki çok sayıdaki konserinin yanısıra, aynı zamanda Goethe Enstitüsü’nün konuk sanatçısı olarak Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika’da sahne alıyor.

Oğuz Büyükberber / Klarinet
Oğuz Büyükberber’in müziği caz, Türk Müziği, çağdaş kompozisyon ve doğaçlamanın kesiştiği nokta olarak tanımlanabilir. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar’ı bitirdikten sonra Conservatorium van Amsterdam’dan Bas Klarinet Master’ı aldı. Northsea Jazz, Traumzeit, London Jazz gibi Avrupa’nın önemli festivallerinin yanı sıra ABD ve Japonya’da konserler verdi. 50‘nin üzerinde albümde emeği geçti ve bunlardan 13 tanesi kendi prodüksiyonudur.
Sanatçı Amsterdam’da yaşamakta ve Simon Nabatov, Gerry Hemingway, Guus Janssen, Claudio Puntin, Wolfgang Reisinger, Ayşe Tütüncü, Hüsnü Şenlendirici ve Erkan Oğur gibi uluslararası değerli müzisyenlerle ortak projeler yapmaktadır.
Büyükberber’in yorumculuğu ve son derece serbest doğaçlamaları, sürekli yeni biçimlerin arayışı içinde olduğunu göstermektedir. Sanatçı geniş bir yelpazede ürettiği bestelerinde yine kendi ürettiği görsel performansları kullanmakta ve müziğine canlı elektronik sound’lar entegre etmektedir.
2012 yılında Amsterdam‘da Carte Blache von Bimhuis ödülüne layık görüldü ve 2011 yılında Selmer‘in sanatçısı oldu.

Gülşah Erol /Cello
1984 yılında Ankara’da doğdu. Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Viyolensel Bölümü’nden mezun olduktan sonra ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Prof. Reşit Erzil’in sınıfında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2011 yılında Radikal Halk Jürisi ve Altın Lale En İyi Müzik ödülüne layık görülen “Atlıkarınca” ve “Gişe Memuru” filmlerinin müziklerinin viyolonsel partilerinin bestelenmesine katkıda bulunmuştur. “Madımak: Carina’nın Günlüğü” ve ilk kez Sundance 2015’te gösterime giren “Şarmaşık” filminin müziğinin yapılmasına katkıda bulunmuştur.
2012 yılında özel olarak davet edildiği Soundtrips konser diziyle Bochum, Wuppertal, Witten, Aachen, Hamburg, Hannover, Köln ve Berlin şehirlerinde önemli birçok müzisyenle konserler vermiştir. Sanatçı, son yıllarda sahip olduğu farklı enstrümanist stili, yorumculuğu ve besteciliği ile çeşitli müzik tarzlarına sahip müzisyen ve gruplarla birlikte birçok festivalde yer almakta ve konserler vermektedir. Sanatçı halen Anadolu Senfoni Orkestrası’nda viyolonsel sanatçısıdır ve Türkiye’nin öncü özgür doğaçlama grubu ABSTRA ” free music, avant-garde jazz ” topluluğuyla ve Birds Ensemble projesiyle birlikte konserler vermeye devam etmektedir.

Şevket Akıncı / Gitar
Gitarist, besteci, aranjör, prodüktör ve doğaçlamacı Şevket Akıncı 1972’de İzmir’de doğdu. Berklee College of Music’te kompozisyon okudu. Şarkı yazarı olarak 1996’da yayınladığı Uçurumda Açan albümünden sonra geleneksel cazdan (Neşet Ruacan Trio) özgür doğaçlamaya ve özgür caza (Islak Köpek, Century, Dead Country, Holy Ghost), Fusion’dan (Lifeline, Weed) Türk sanat musikisine (Elektronik Kumpanya) birçok müzik türüne yöneldi; edebiyat, dans, sinema, mimari, tiyatro, plastik sanatlar ve resim dahil birçok türü müzikle bir arada harmanlayan projelerde (Şirin Soysal albümleri, Mugwump, Sputnik Sweetheart, Mutant, Konjo) yer aldı.
Sık sık Avrupa, ABD ve Japonya’da özellikle özgür doğaçlama festivallerine katılan Şevket Akıncı, Ernst Reijseger, Tristan Honsinger, Anthony Coleman, Mark O’Leary, Eugene Chadbourne, LucEx, Wolter Wierbos ve Le Quan Ninh gibi türün önde gelen isimleriyle çaldı.
Sayısı yirmiyi geçen albüm yayınlamış olan Şevket Akıncı 2006 yılından beri Açık Radyo’da özgür caz ve özgür doğaçlama üzerine „Öteki Caz“ programını hazırlayıp sunuyor. Ana akım caz türleri üzerine yazdığı ‘Öteki Caz’ adlı kitap Pan yayınları tarafından yayın hazırlığındadır. Çeşitli panellerde ve mekânlarda caz tarihi seminerleri veren sanatçının AI Dzine ve Moral 0 gibi ana akımın dışında fanzinlerde şiirleri yayınlanıyor. Hezeyan Sözlüğü adında yayınlanmış bir şiir kitabı da olan Akıncı halen Bahçeşehir Üniversitesi Caz Akademisi yüksek lisans programında caz tarihi, deneysel doğaçlama ve ileri armoni dersleri veriyor.

Tolga Tüzün / Piyano
Çağdaş müzik bestecisi ve icracısı olan Tolga Tüzün Siyasal Bilimler eğitiminden sonra, İTÜ MİAM’da Pieter Snapper ve Marc Wingate ile bestecilik, Hasan Uçarsu ve İlhan Usmanbaş’la orkestrasyon çalıştı. New York’da CUNY Graduate Center’da bestecilik doktorasını tamamlarken David Olan ve Tristan Murail, Paris’te Philippe Leroux ile bestecilik çalıştı.
Eserleri Amerika ve Avrupa’da çeşitli festivallerde ve konserlerde çalındı, gruplar ve festivaller için teknik direktör ve danışman olarak çağrıldı, çeşitli uluslararası konferanslarda müzik teorisi ve elektroakustik müzik üzerine sunumlar yaptı. 2003-2005 yılları arasında Brooklyn College’da armoni ve kompozisyon dersleri verdi. Besteci 2005-2006 yıllarında IRCAM’da bestecilik ve elektronik müzik konularında çalıştı.
Tüzün besteciliğinin yanı sıra, solo veya başka sanatçılarla birlikte deneysel, caz ve elektronik müzik alanlarında performanslar sergilemektedir. Beraber sahne aldığı bazı isimler: Oğuz Büyükberber, Korhan Erel, Nora Krahl, Ned Mc Gowan, Bob Ostertag, Frank Gratkowski, Nicolas Crosse, Sam Briton, Anıl Eraslan.
Doç. Dr. Tolga Tüzün 2007 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesi‘nde bestecilik ve elektronik müzik dersleri vermektedir. 2010 yılından itibaren bu kurumda Müzik Bölümü başkanlığı görevini yürütmektedir.

Christian Thomé /Davulcu
1970 yılında Düsseldorf’ta doğan Thomé, 1997 yılından bu yana Köln’de yaşıyor. Baterist, besteci, aranjör, yapımcı ve eğitimci olarak çalışmalarını sürdürüyor. Sanatçı, sıradışılığı, renkli ve ses çeşitliliği bakımından zengin tarzını sürekli geliştirmesiyle bateristler arasında ayrı bir konuma sahip.Thomé, Hans Lüdermann’ın Trio Ivoire, Markus Stockhausen’un Quadrivium Grubu, Band Nanoschlaf, Katrin Scherer’in Trio Momentum ile şarkıcı Niobe’nin müzik grubunun üyesidir. Christian Thomé, Osnabrück Yüksekokulu Müzik Enstitüsü Caz Bölümü’nde öğretim üyesidir. Halen Tarabya Kültür Akademisi’nin burslu sanatçısı olarak İstanbul’da bulunmaktadır.


Comments are closed.

Facebook:


* Şevket Akıncı'nın katıldığı
ÖTEKİ CAZ
programını her pazar günü 17:00-18:00 arası Açık Radyo'da dinleyebilirsiniz.
AÇIK RADYO 94.9(İstanbul)
(Açık Radyo, web üzerinden de yayın yapmaktadır. www.acikradyo.com.tr)
* Şevket Akıncı - Myspace sitesine göz atmayi unutmayin! ;)