biyografi

Gitarist, kompozitör, doğaçlamacı, aranjör, ve prodüktör
Şevket Akıncı, 1972’de İzmir’de doğdu.

1994’te Berklee College of Music‘i bitirdi. Müzik kariyerinde cazdan avant-garde’a, country, folk ve klasik Türk müziğinden electronica’ya, punktan özgür doğaçlamaya birçok türde kayıtlar yaptı, konserler verdi.

İlk albümü “Uçurumda Açan“ı 1996’da çıkarttı.
Folk bestelerinden oluşan bu albümdeki “Sonbahar Kaçağı” bestesi, Roll dergisinde son 30 yılın en iyi 100 şarkısı arasında yer aldı.

1990’ların sonlarında Neşet Ruacan ve Kamil Özler ile oluşturduğu gitar trio’sundan sonra 2001’de tamamen farklı bir yöne giderek, 5 yıl boyunca kendi bestelerini icra eden caz-rock grubu Lifeline’ı kurdu. Lifeline ile iki albüm kaydetti ve çeşitli festivallere katıldı.

2004’te elektronik müzik sanatçısı Korhan Erel ile “audio-visual” ve “spoken word” grubu Mugwump’ı ve bir yıl sonra yine
Korhan Erel’le birlikte özgür doğaçlama grubu Islak Köpek’i kurdu. Türkiye ve yurtdışında şu ana kadar üç albüm yayınlayan Islak Köpek Türkiye’nin ilk değil ancak en uzun soluklu özgür doğaçlama grubudur. Sanatçı halen bu grupta çalmaktadır.

2010’da “Century” adlı özgür caz albümünü çıkarttı. Aynı yıl, gitarist Umut Çağlar ile birlikte Dead Country grubunda yer aldı. Bu grup iki albüm yayınladı: Eugene Chadbourne ile birlikte
Dead Country” (Konnex Records, 2010) ve Alfred 23 Harth ile
birlikte “Gestalt Et Death” (Al Maslakh Recordings, 2012).

    ŞEVKET AKINCI’NIN DİĞER PROJELERİ :

Şenol Küçükyıldırım’ın modal caz grubu Weed
vokalist ve besteci Şirin Soysal’ın albümleri;
vokalist ve besteci Ceylan Ertem’in Soluk albümü;
Tuna Pase ile canlı soundtrack grubu Sputnik Sweetheart;
Japon ve Türk müzisyenlerden oluşan Sound Migration;
üç Türk ve üç Hollandalı doğaçlamacıdan oluşan IstanPOOL;
Sumru Ağıryürüyen öncülüğünde Nazım Hikmet’in şiirlerini modern biçimde yorumlayan Nazım’a Doğru;
dört gitar, iki davul, bir bilgisayardan oluşan Percussive;
Türk Musikisi ve elektronik müziği harmanlayan Elektronik Kumpanya; “audio-visual” grubu Cotton AV;
ve yedi gitardan oluşan Mutant.

Anthony Coleman, Dave Bryant, Alfred 23 Harth, Michael Moore, Mike Cooper, Robert van Heumen, Wilbert de Joode,
Wolter Wierbos, Marc Alban Lotz, Tanya Kalmanovitch,
Korhan Futacı, Yasemin Mori, Tanju Okan, Karlheinz Essl,
Le Quan Ninh, Richard Nunns, Sussan Deyhim, Luc Ex, Mark O’Leary, Eugene Chadbourne, Kirstie Simpson, Christian Asplund,
Saskia Laroo, Richard Horowitz, Ilia Belorukov, Jun Kawasaki,
Olga Nosova, Pascal Battus, Erkan Oğur, İmer Demirer, Seda Röder, Serra Yılmaz, Art Diktator, Suzan D. Polat, Teoman Madra,
Tom Fryer, Viv Corringham, Warren Byrd, Yiorgis Sakellirou,
Jürg Solothurnmann, Gunnar Lettow, Saadet Türköz, Candaş Şişman, Tolga Tüzün, Ayşenur Kolivar, Gökçe Akçelik birlikte çalmış olduğu sanatçılardandır.

Şevket Akıncı Polonya, Almanya, Fransa, Hollanda, ABD, Japonya, Macaristan, Mısır ve Rusya’da çeşitli festivallerde yer almıştır.

Sanatçı 2006 yılından beri özgür caz ve özgür doğaçlama üzerine Açık Radyo’da radyo programları yapmaktadır.

Aynı zamanda Bilgi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi Müzik Bölümü’nde dersler vermiştir. Halen Bahçeşehir Caz Okulu’nda eğitmenlik yapmaktadır.

Film, dans ve tiyatro oyunları için besteler yapan sanatçının bir de “Hezeyan Sözlüğü” adında bir şiir kitabı bulunmaktadır.

    YER ALDIĞI PROJELER VE GRUPLAR

    LIFELINE (2001 – 2005)

Grup 2001-2005 yılları arasında çeşitli festivallerde ve klüplerde Şevket Akıncı bestelerini icra etti.

Sanatçılar:
Şevket Akıncı (gitar),
Yahya Dai (tenor ve soprano saksofon, EWI),
Emre Tukur (tuşlu çalgılar),
Eylem Pelit (elektrik bas),
Mümtaz Solmaz (elektrik bas)
ve Cem Aksel (davul)

Albümler:
Nova Express (Ada Müzik, 2003)
New Frontier (A.K. Müzik Yapım, 2005)

    MUGWUMP (2005-2006)

Mugwump Korhan Erel ve Şevket Akıncı’nın kurduğu bir electronic ambient grubudur. Ayrıca Cotton AV üyeleri Ozan Akıncı ve Kaya Hacaloğlu’nun beyaz perdeye canlı görseller yansıttığı, şarkıcı ve şair Tanya Evanson’ın William Burroughs’un romanı “Naked Lunch” tan pasajlar okuduğu, audio-visual bir spoken word projesidir.

Mugwump daha sonra 2009’da Korhan Erel-Şevket Akıncı ikilisi olarak İmre Azem’in belgeseli ”Ekümenopolis” için müzik yapmışlardır. ”Kovala!” adlı parça hem filmde hem filmin resmi fragmanında kullanılmıştır.

Sanatçılar:
Şevket Akıncı,
Korhan Erel (bilgisayar ve arabirim kumandaları),
Tanya Evanson (Spoken Word),
Ozan Akıncı & Kaya Hacaloğlu (görseller)

    ISLAK KÖPEK (2005- )

Korhan Erel ve Şevket Akıncı tarafından kurulan bir özgür doğaçlama grubudur. Türkiye’de özgür müzik ortamının öncü grubu özelliğini taşıyan ve kurulduğundan bu yana çizgisini devam ettirebilmiş ve dinleyicileri günden güne artan en uzun soluklu özgür doğaçlama grubu olma özelliğini korumaktadır. Armoni, ritm, melodi olmadan sadece dokularla “meta-music” yapmaktadır.

Islak köpek‘in müziği, Boris Vian‘ın yazdığı ve Hakan Çimenser‘in yönettiği ”İmparatorluk KuranlarAfife Jale Ödüllü Oyunu‘na kullanılmıştır.

Sanatçılar:
Şevket Akıncı,
Korhan Erel (bilgisayar ve arabirim kumandaları),
Robert Reigle (tenor saksofon),
Volkan Terzioğlu (tenor saksofon),
Giray Gürkal (elektrik gitar),
Gülşah Erol (viyolonsel).

Geçmişteki üyeler:
Dirk Stromberg (elektrik gitar),
Gökçen Dilek Acay (keman),
Kevin William Davis (viyolonsel),
Volkan Ergen (perküsyon)

Albümleri:
Islak Köpek (A.K. Müzik Yapım, 2008);
One Year Later Two Years Ago (Re: Konstrukt, 2010);
Marc Lotz & Islak Köpek – Istanbul Improv Sessions May 4th (Evil Rabbit Records, 2011)

    ELEKTRONIK KUMPANYA (2006- 2008)

Topluluk, eski Islak Köpek üyesi Volkan Ergen tarafından Türk Musikisi ve elektronik müziği harmanlayarak öncü bir tarz yaratmak amacıyla kurulmuştur. Virtüöz vokalist Ayşenur Ergen, Klasik Türk Musikisi repertuarından oluşan uzun doğaçlamaların yer aldığı parçalar seslendirdi. Tanbur, darbuka, kemençe, ud gibi geleneksel enstrümanların yanında bilgisayarın eşlik ettiği performanslara Şevket Akıncı elektrik gitarıyla katılmıştır.

Sanatçılar:
Şevket Akıncı, Volkan Ergen (perküsyon),
Ayşenur Ergen (ses),
Korhan Erel (ses işleme),
Mustafa Gencer (tanbur),
Hüseyin Sarısaltıkoğlu (elektrik gitar),
Arslan Hazreti (kamança),
Alev Ergen (kontrabas)

    WAYS (2007-2009)

Şenol Küçükyıldırım ile birlikte Ways grubunu kurdu. Küçükyıldırım’ın kendi bestelerinin yanı sıra doğaçlama parçaların da çalındığı grupta Rypdal, Eberhard Weber, Miles Davis, Ralph Towner gibi müzisyenlerin modal caz geleneğine bağlı bir tarzda çalarak “ses manzaraları” yarattı.

Sanatçılar:
Şevket Akıncı,
Şenol Küçükyıldırım (davul),
Ceylan Ertem (vokal),
Murat Çupur (elektrik bas),
Ömer Can Uygan (trompet),
Meriç Demirkol (tenor saksofon),
Dilek Acay (keman)

    MUTANT (2009)

Mutant yedi gitaristten oluşan bir topluluktur. 2011’de kaydettikleri albüm hakkında Hakan Cezayirli şunları söylemektedir: “Beklediğimden oldukça farklı bir çalışma olduğunu söyleyebilirim. Köklerini caz, blues ve rock’tan alan bir albüm. Ancak köklerin üzeri, ardı arkası kesilmeyen doğaçlamalarla örülmüş. Atışmalar, minik sololar havalarda uçuşuyor. Yedi gitarist olunca neredeyse yedi ayrı gitar tonu ve tekniği var. Temiz gitar tonlarının yanında bol bol distorsiyonlu gitar tonları da kullanılmış. Bu durumda albüm meraklı kulaklar açısından çok zengin. Albümde dominant bir sound yok. Hemen her şarkıda, her dakika, her şey değişebiliyor. Şarkının bir yerinde blues etkileri alırken, bir saniye sonra son derece sert bir rock hatta daha fazlasına dönüveriyor albüm.” Müzik yazarı, DJ ve radyo programcısı Murat Beşer ise albümü “Bu albümün dini de gitar, imanı da, anası da gitar, babası da, eltisi de gitar, görümcesi de. Ayrıca ismine aldanmayın; içinde öyle gitarın içli içli ağladığı, yoksul insanların acılarını dile getiren şarkılar yok. Blues bir yana, belli bir türe dahil edilmesi olanaksız bir albüm.Blues in Z”şeklinde tanımlamaktadır.

Sanatçılar:
Şevket Akıncı, Eylül Biçer, Jose Blasco, Deniz Güngören, Giray Gürkal, Cansun Küçüktürk, Bakış Üstün (gitarlar)

Albümler:
Mutant – Blues in Z (A.K Müzik Yapım, 2011)

    CENTURY (2009-2010)

Davulcu Şenol Küçükyıldırım’ın özgür caz geçmişi, basçı ve prodüktör Demirhan Baylan’ın özgün bas soundu ve Islak Köpek üyelerinden Robert Reigle’ın yapı bozumcu üslübunu sentezleyerek 2009 Haziran’ında prova yapmadan quartet olarak stüdyoya giren grup, müzik eleştirmenlerince çok konuşulan önemli bir doğaçlama ve özgür caz-rock Century albümünü kaydetti.
Bu albümün Peter Brötzmann’ın yer aldığı Last Exit projesi ve Bill Laswell öncülüğünde davulcu Tony Williams ve gitarist Derek Bailey’nin yer aldığı Arcana topluluğundan esinlendiğini söyleyebiliriz.

Sanatçılar:
Şevket Akıncı,
Demirhan Baylan (elektrik bas),
Şenol Küçükyıldırım (davul),
Robert Reigle (tenor saksofon)

Albümleri:
Şevket Akıncı, Demirhan Baylan, Şenol Küçükyıldırım, Robert Reigle – Century (A.K. Müzik Yapım, 2010)

    NAZIM’A DOĞRU (2010)

Grup, Nazım Hikmet’in ölüm yıldönümü nedeniyle Moskova’da düzenlenen Nazım Günleri için talep edilmiş olan proje doğrultusunda Sumru Ağıryürüyen tarafından kurulmuştur. Şevket Akıncı, Nazım Hikmet’in fütürist yönünü hatırlatma amacıyla bilgisayarın da eşlik ettiği performanslarda, akustik enstrümanların gelenekselden uzak armonilerine elektrik gitarla katıldı. Projeye görsellerle Cotton AV grubu da eşlik etti. Ezber bozan bir proje olarak nitelendirilen Nazım’a Doğru grubu Türkiye’de ve yurtdışında konserler vermeye devam etmektedir.

Sanatçılar:
Şevket Akıncı,
Sumru Ağıryürüyen (ses),
Anıl Eraslan (viyolonsel),
Cenk Erdoğan (akustik gitar),
Oğuz Büyükberber (Bb klarnet ve bas klarnet),
Korhan Erel (bilgisayar),
Ozan Akıncı & Kaya Hacaloğlu (görseller)

    SOUND MIGRATION (2010-2011)

Japan Foundation’ın “Sound Migration” adlı prodüksiyonuna gitarist olarak davet edildi. Japon ve Türk kültürlerinin harmanlanmasından çok, projeye katılan müzisyenlerin kendilerine özgü müzikal sesini ortaya koyması amacıyla üç Japon ve iki Türk sanatçıyı bir araya getiren projenin prodüktörlüğünü Yuki Hata, müzikal direktörlüğünü ise Kazuki Kunihiro gerçekleştirdi. Üç hafta boyunca müzisyenlerin, Hata ve Kunihiro’nun yönlendirmeleriyle oluşturdukları parçalarla İstanbul, İzmir, Kahire, Budapeşte, Tokyo ve Yokohama’da konserler verildi. Özgür doğaçlama, 20.yüzyıl çağdaş klasik müziği, Tuva ve Orta Asya müziği, Japon müziği, iki kültürün destanlarının okunduğu, dans ve ışık tasarımının da müzik kadar önem taşıdığı proje, performans sergilediği her şehirde büyük övgü ile karşılandı.

Sanatçılar:
Şevket Akıncı,
Kazuki Kunihiro (perküsyon, gitar, vokal),
Jun Kawasaki (kontrabas),
Saadet Türköz (ses),
Micari (dans)

    DEAD COUNTRY (2010- )

Şevket Akıncı, gitarist ve müzik prodüktörü Umut Çağlar tarafından kurulmuş olan Dead Country grubunda yer almıştır. Çağlar’ın, country müzik ile özgür doğaçlamayı harmanlayan anarşist Amerikalı gitarist Eugene Chadbourne’ı stüdyoya davet edişiyle tarzını netleştiren grup grubun gerçekleştirdiği kayıtlar Cecil Taylor gibi özgür caz devlerinin albümlerini yayınlayan Konnex Records tarafından yayınlandı. Yüksek enerjili elektrik bir müziğin ortaya çıktığı grup Eugene Chadbourne’un ülkesine dönmesinin ardından bir kaç konser daha verdi ve yolculuğuna vokalde Endüstriyel Gotik müzik yapan Hakan Nurcalı ile devam etti. İkinci albümü ise efsane avant-garde sanatçısı Alfred 23 Harth ile kaydettiler.

Sanatçılar:
Daimi üyeler:

Şevket Akıncı,
Umut Çağlar (gitar ve analog syntheseizer),
Kerem Öktem (davul)

Misafir üyeler:
Demirhan Baylan (bas),
Murat Çopur (bas),
Serim Saraçoğlu (bas),
Hakan Nurcanlı (bas ve vokal),
Eugene Chadbourne (gitar, banjo),
Alfred 23 Harth (nefesliler, elektronikler ve vokal)

Albümleri:
Dead Country (Konnex Records, 2010);
Dead Country & Alfred 23 Harth – Gestalt Et Death (Al Maslakh Recordings, 2012).

    ŞIRIN SOYSAL (2011- )

Vokalist ve besteci Şirin Soysal’ın ilk albümü “Bir Şeyler Var”ın prodüktörlüğünü üstlenen Şevket Akıncı, aynı albümde gitar çaldı ve gitarist Cansun Küçüktürk ile birlikte aranjmanları yaptı. Bu işbirliği 2013 yılında Ada Müzik etiketiyle çıkan ikinci albümü “Ziyaret” te de devam etti. İstanbul’un bir çok mekanında düzenli olarak çalan Şirin Soysal ve Grubu, Ahmet Ertegün Jazz Series kapsamında Washington DC’de ve New York’da konserler verdi.

Sanatçılar:
Şevket Akıncı,
Şirin Soysal (vokal),
Cansun Küçüktürk (gitar),
Ertan Şahin (tuba),
Baran Say (kontrabas),
Gülşah Erol (viyolonsel),
Erdem Göymen (davul),
Amy Salsgiver (perküsyon)

Albümleri:
Bir Şeyler Var (Nu DC, 2011),
Ziyaret (Ada Müzik, 2013)

    WEED (2011- )

Davulcu ve besteci Şenol Küçükyıldırım’ın kurduğu Weed, bir bakıma Ways’in devamı niteliğindedir. Şenol Küçükyıldırım topluğu, “Grup emprovize müzikle, yazılı parçaları iç içe sokarak keşfedilmemiş olanın izini sürüyor” şeklinde tanımlamaktadır.

Sanatçılar:
Şevket Akıncı,
Şenol Küçükyıldırım (davul),
Murat Çopur (bas)

Albümleri:
(hazırlık aşamasında) Weed – Ghostwatch (Peyote Müzik, 2013)

    SPUTNIK SWEETHEART (2012)

Sputnik Sweetheart, flütçü, vokalist ve elektronik müzik sanatçısı Tuna Pase ile filmlere canlı soundtrack yapma amacıyla kuruldu. İkili, Bela Tarr’ın “Karhozat” (Damnation), David Lynch’in kısa filmleri ve George Melies’in 1902 yapımı “Le Voyage Dans La Lune” adlı filmlerine, yer yer doğaçladıkları, yer yer beste yaptıkları müziklerle eşlik etti. Tuna Pase projeyi şöyle tanımlıyor: “Şevket ve Tuna iyi ki tanışmışlar. Şevket’in film merakı, Tuna’nın herşeye bulaşma isteği, ikisinin de “galiba” karanlıktan- hüzünden hoşlanması ile birleşince “Sputnik Sweetheart” projesi çıkmış ortaya. İlhamını uykudan, uykusuzluktan, şiirden, sigaradan, yemekten ve tabi ki de müzikten alan bu projenin “böyle bir şey yapsak mı?” sorusu Tuna’dan, heyecanı ve film seçimi Şevket’den. Müziği ise her ikisinden.” Bu projeyi bir çok mekanda icra eden ikilinin diğer bir işbirliği tiyatro sanatçısı ve şair Celal Kadri Kınoğlu’nun “Nehirdeki Melek” adlı şiir metnine müzik yapmaları oldu.

Sanatçılar:
Şevket Akıncı,
Tuna Pase (elektronikler, flüt, ses)

Albümleri:
Şevket Akıncı & Celal Kadri Kınoğlu – Nehirdeki Melek (Müzik Hayvanı, 2013)

    SUMRU AĞIRYÜRÜYEN,
    ORÇUN BAŞTÜRK,
    ŞEVKET AKINCI (2013- )

Vokalist Sumru Ağıryürüyen, Replikas grubunun davulcusu Orçun Baştürk ve Şevket Akıncı’dan oluşan Konjo avant-garde’dan blues’a, Orta Asya müziğinden elektronica’ya uzanan bir doğaçlama projesini hayata geçirmektedir.

Sanatçılar:
Şevket Akıncı (gitar, dombra, ses),
Sumru Ağıryürüyen (ses),
Orçun Baştürk (davul, gitar)

    IstanPOOL (2013- )

Üç Türk ve üç Hollandalı doğaçlamacının yer aldığı bir projedir. İstanPOOL, Amsterdam, Rotterdam ve Utrecht’de konserler verdi. Aynı topluluğun yakın gelecekte Türkiye’de konser vermesi amaçlanıyor.

Sanatçılar:
Şevket Akıncı,
Korhan Erel (bilgisayar & kumanda ara birimleri),
Robert van Heumen (bilgisayar),
Michael Moore (nefesli çalgılar),
Marc Alban Lotz (flütler),
Giray Gürkal (elektrik gitar)

Facebook:


* Şevket Akıncı'nın katıldığı
ÖTEKİ CAZ
programını her pazar günü 17:00-18:00 arası Açık Radyo'da dinleyebilirsiniz.
AÇIK RADYO 94.9(İstanbul)
(Açık Radyo, web üzerinden de yayın yapmaktadır. www.acikradyo.com.tr)
* Şevket Akıncı - Myspace sitesine göz atmayi unutmayin! ;)